Sekrety kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia polska uformowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem rozmaitych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych państw?

Co wpłynęło na kształt kuchni lokalnej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym przeróżne tradycje, składniki oraz smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtedy, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, jakie stereotypowe są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podstawę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są stereotypowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w szczególe to, że najważniejszym i w najwyższym stopniu sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Dania, które zjeść wolno w Polsce to ewidentnie:
•    pierogi z różnorodnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są naturalnie ziemniaki. Z przyjemnością przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma rzeczywiście wiele do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Również przybywający do nas turyści uwydatniają, że jest smaczna oraz sycąca.