Każda sztuka kulinarna cechuje się własnymi obyczajami, obrządkami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i łatwa. Większości z nas kojarzy się jedynie z pierogami (które są niezmiernie doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za lokalne, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone najczęściej z Polską. Wolno dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają świetnie smak schematycznych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to jedynie jedzenie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych dań, specyficznych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak na nowo na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły oraz składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w gruncie rzeczy niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film