Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała także do naszego kraju. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten unikalny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do posiłków nie jest nazbyt rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do których dań.
Sklep z winami Kraków
Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najlepiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być niemniej jednak lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najodpowiedniej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić też z winem różowym.
wino w kartonie
Z jakim winem podawać dania rybne?
Stara zasada powiada, iż do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Warto jednakże nie zapominać, że nie jest to bezwzględna zasada. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z jakim winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wkracza wyłącznie wino czerwone. Cielęcina może być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.