kanapki z mozzarellą

Smakowity, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Naturalnie, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a wnikliwie z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie jedynie dzięki łagodnemu smaku, ale również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie nowego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, niemniej jednak równolegle nie zmienia swojego łagodnego i naturalnego smaku.

tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niezwykle charakterystyczne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w wyjątkowych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. Dzięki temu ser jest bezustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne

przepisy na włoskie dania   

Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie normalni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w samej rzeczy ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę towarów chronionych oraz tradycyjnych.

ilgustoitaliano

Skąd w następstwie tego wziąć oryginalny, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do sprawdzonych delikatesów. Trzeba niemniej jednak liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie dużo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella jesteśmy w stanie powiedzieć jedno – ściśle mówiąc należałoby dopłacić oraz cieszyć się pysznym smakiem.